top of page
Пошук
  • Фото автораВолинська ОЮБ

МЕДІЙНА БЕЗПЕКА ДЛЯ РІДНИХ або ЯК БУТИ КОТОМ

«Залежність [від соцмереж] поступово перетворює тебе на зомбі. Зомбі не мають свободи волі. Тут, знов-таки, усе відносно. Ти просто стаєш більш подібним до зомбі, ніж за інших умов.

Немає потреби вірити в якісь міфи чи в ідеальних людей, цілком позбавлених залежностей. Їх не існує. Ти ніколи не зможеш стати ідеальним або ідеально вільним, хай там скільки мотиваційних книжок прочитаєш чи від якої кількості сервісів, що провокують залежність, відмовишся».

«Отже, ця книжка про те, як бути котом. Як зберегти свободу у світі, де за тобою по всяк час наглядають і підштовхують діяти за алгоритмом, розробленим найбільшими корпораціями (еге ж, їм не треба заробляти гроші – вони отримують їх за вміння маніпулювати тобою!). Ця книжка про те, як бути котом попри все».

Джарон Ланьє

Батькам варто усвідомити те, що їх настрій та психічне здоров’я впливає на психіку дітей. Тому варто подбати про свій внутрішній стан та власну безпеку, а також навчити цьому дітей та людей похилого віку.

В сучасному світі чи не щохвилини в наш мозок вривається безліч інформації. Вона штурмує наші голови крізь вуха та очі з екранів телефонів, комп’ютерів, телевізорів, біл-бордів, радіоприймачів, преси, з розмов у транспорті, вона сідлає наші думки і жене хмари емоцій, від чого нас кидає то в жар, то в холод. І здавалося б, немає де сховатися від такої навали, що піднімає нас і несе на хвилі сірої маси, якою хтось постійно норовить керувати, часто вкидаючи в інформаційний простір спотворені інтерпретації подій та, навіть, відверту брехню. Непідготовлений мозок може легко стати жертвою маніпуляцій, зазнавати впливу негативної пропаганди та дезінформації.

Дбаючи про добробут своїх сімей, батьки повинні бути обізнаними у сфері медійного впливу, щоб захистити себе і своїх рідних.

Ось кілька простих порад безпеки у мережі:

1. Користуватися тільки перевіреними джерелами. Сайти, що мають хорошу репутацію, завжди у всіх на слуху. Вони мають своє керівництво та журналістів, що дбають про якість інформації та перевіряють її перш ніж поширити. Якщо вам трапляється повідомлення, поширювач якого невідомий, а зміст сумнівний, його варто перевірити у авторитетних масмедіа.

2. Інформаційна гігієна – важливий фактор у збереженні вашого внутрішнього спокою. Загалом безперервний моніторинг новинної стрічки краде наш час та змушує надміру хвилюватися. Якщо ви схильні переходити на всі кричущі та провокативні заголовки, що містять такі емоційно забарвлені слова як “Терміново!”, “Шок!”, “Сенсація!” та інше, то знайте, що швидше всього нічого по справжньому важливого там немає. Більше того, це може бути відверта дезінформація.

3. Коментар – інструмент, що дозволяє розповсюдити матеріал у мережі на ширшу аудиторію та зробити його популярним. Коментуючи допис на тему, що вас зацікавила, ви сприяєте його поширенню. Тому під публікаціями, що містять сумнівний зміст чи відвертий обман, краще не писати нічого, а просто поскаржитись на неї. Варто пам’ятати і про культуру коментарів: образи, негатив та дискусії з незнайомими вам людьми лише крадуть вашу енергію та час.

4. Посилання від невідомих контактів у месенджерах – ключ для взлому ваших застосунків: вайбер, телеграм та ін. З допомогою цих посилань зловмисники можуть користуватися вашими месенджерами і, навіть, відправляти повідомлення від вашого імені. Якщо це сталося з тим, хто є у ваших контактах, то від їх імені ви теж можете отримати посилання типу «пройди та проголосуй за мене», від чого постраждаєте і самі теж.

5. Ігри, флешмоби та тести – спосіб збору інформації про користувачів. «Яка професія тобі підходить?», «Який твій тип темпераменту?», «Хто ти з героїв серіалу Венсдей?» - хитрість, з допомогою якої маніпулятори збирають інформацію про вас, аби слати вам спам з ціллю реклами або, що ще гірше, дізнаватися паролі. До речі, це відбувається теж і з вашої згоди, оскільки фейсбук має право збирати інформацію про зареєстрованих користувачів та надавати її третім особам, зокрема рекламодавцям. Детальніше про це можна дізнатися у книзі Джарона Лантье «10 причин видалити акаунт із соцмереж просто зараз».




Ланьє Д. 10 причин видалити акаунт із соцмереж просто зараз / Д. Ланьє ; [пер. з англ. Є. Ніколаєвої]. – Харків : Vivat, 2020. – 176 с. – (Серія "Саморозвиток").


Усвідомлюючи суть цих процесів та їх наслідки для сучасної людини, важливо навчитися основам інформаційної безпеки та правилам безпечного користування соцмережами. Актуальність інформаційної освіти важко переоцінити, бо сьогодні вона потрібна як ніколи. Прагнучи тримати руку на пульсі подій, ми занурюємося у новинний вир з головою, поглинаючи правду і неправду. Бути медіаграмотним означає вміти відрізняти правдиві повідомлення від фейків, користуватися соціальними мережами так, щоб не порушувати права інших і не дозволяти робити цього стосовно себе та рідних, критично мислити, аналізувати та контролювати власні емоції в інтернет просторах.

64 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page