top of page
Пошук
  • Фото автораВолинська ОЮБ

Про книгу з любов'ю: Як дитину привчити до читання?

«Підліток не хоче читати» - так називається один із підрозділів книги «Як пригорнути кактус?» Анни Гресь. В ньому мама ділиться такою проблемою: в сім’ї, де дідусь – професор, тато – кандидат наук, син не хоче читати. Дивиться лише бойовики та фантастику, що, зрештою, не розвиває інтелекту.

Батьки хвилюються, і не випадково. Адже книги, як зазначає автор, для підлітків 

     1) дають відповіді на запитання, які починають бентежити в перехідному віці;

     2) допомагають краще розуміти себе і оточення;

     3) закладають правильні життєві цінності;

     4) систематизують знання;

     5) розширюють кругозір і словниковий запас;

     6) покращують усне і письмове мовлення.


Так, є й інші способи культурної просвіти – кіно, музика, та й не завжди є настрій читати. Та все ж цей навик потрібно якось розвивати! Тому авторка дає кілька порад в допомогу батькам:

1)      читайте самі, нехай дитина бачить, що для вас це важливий щоденний процес, який ви обговорюєте з іншими;

2)      нехай удома будуть томи класиків, але, можливо читання для підлітка розпочнеться з сучасної літератури, книг, які легкі для сприйняття;

3)      можна спробувати залучити до читання через авторитетних осіб: тренер, вчитель, родичі, старші брат чи сестра, які порекомендують літературні твори;

4)      перегляньте з дитиною фільм, знятий за мотивами хорошої книги, можливо, у неї виникне бажання прочитати її, щоб порівняти сюжет.

Будьте терплячі, не наполягайте на читанні. Шукайте індивідуальні підходи, з любов’ю до своєї дитини.

Для вас ми підготували підбірку книг, які стануть у пригоді батькам. В них є відповіді на всі чи майже всі питання, які бентежать сучасних мам і тат.  Читаючи їх, часто знаходяться шляхи вирішення тих проблем, які, здавалося б, зайшли в глухий кут.




Бронсон, П.

Батьки в шоці: новий погляд на виховання / П. Бронсон, Е. Меррімен ; [пер. з англ. І. Семенюк]. - Харків : Ранок : Фабула, 2018. - 400 с.

Гресь, А.





Такі різні діти / А. Гресь. - Харків : Основа, 2015. - 240 с. - (Для турботливих батьків).

Гресь, А.





Як пригорнути кактус? : кн. для батьків, які хочуть зрозуміти своїх підлітків / А. Гресь. - Харків : Основа, 2018. - 201 с.

Адачі, К.






Лінива геніальна мама. Як встигати найважливіше й залишати час для себе / К. Адачі ; передм. Е. Фріман ; пер. з англ. І. Павленко. - Київ : Наш Формат, 2023. - 208 с. - (Бестселер New York Times).


17 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page