top of page
Пошук
  • Фото автораВолинська ОЮБ

Як подолати неспокій?

Кожен з нас, бодай на мить, з початком війни відчував страх, тривожність, невизначеність. Що робити далі? – питали ми себе. І залежно від ситуації, – вона в кожного була своя: критична, складна чи терпима, – перед нами стояв певний вибір, який потрібно було зробити. Стан тривожності є нормальним. Таким чином наш мозок прагне сповістити нам про необхідність подбати про своє благополуччя. Тому заглушувати ці відчуття не варто. Однак зберігати себе у спокої – практична цінність, точка опори, яка потрібна для нормальної життєдіяльності. Тому для вас ми відібрали кілька способів знизити рівень тривожності:

· фізичне навантаження, свіже повітря – це те, чого потребує наш організм і нервова система зокрема для нормального функціонування;

· медитації – хороший спосіб відшукати важливе, зазирнути у внутрішній світ і віднайти сили контролювати себе у будь-якій ситуації;

· змістити увагу з негативу на факти і події, що підбадьорюють, фокусуватися на благополуччі своїх близьких: що ви можете зробити для того, щоб підтримати їх;

· спілкуватися з людьми, що зберігають здоровий глузд;

· достатньо спати та ситно їсти, щоб зберігати фізичні сили;

· додати до раціону корисну їжу, вітамінні комплекси, заспокійливі чаї, обмежити вживання солодощів;

· в момент панічної атаки відкрити для себе добре, ніжне, співчутливе ставлення до себе, окутувати себе позитивними думками, що будуть виводити вас з тривожного стану, відганяючи думки, що залякують;

· формувати міні цілі на день, тиждень – це допоможе вам покращити сьогоднішній стан речей і підсилити дію позитивного мислення; маленький успіх формує великий – поступово тривога минає;

· правильне дихання забезпечить нормальне функціонування мозку та покращить самопочуття;

· відмовитися від ілюзії охопити все – краще робити те, що найбільше вдається;

· обмежити споживання інформації з новинних стрічок – частий моніторинг новин веде до знесилення;

· спілкуватися з однодумцями, щоб відчувати підтримку та позбутися почуття самотності;

· берегти себе від зайвої вразливості, уникати людей, які до нас байдужі.

Скасовувати плани теж не варто: прийом у лікаря, зустріч з друзями тощо. Однак необхідно обмежити споживання новинної інформації. Алкоголь також лише погіршить ваше самопочуття, знизить гостроту мислення та додасть головного болю. А ще відокремте для себе те, що ви можете змінити від того, що змінити вам не під силу і працюйте над першим, не думаючи про друге. Варто додати одну важливу умову – навички потрібно тренувати. Можливо, коли ви будете використовувати щось із цього вперше, то воно виявиться малоефективним. Проте в процесі тренувань ви зможете розвинути їх, навчитись користуватися ними, вони стануть для вас звичними і надаватимуть вам першу невідкладну допомогу. Як допомогти дитині знизити рівень тривожності? – Самим транслювати спокій, підтримувати власну дисципліну та організованість, бути чесними і пояснювати дитині важливі речі мовою, яку вона розуміє. Тривога – це нормально. Вона пробуджує у нас увагу до деталей і не дає забути про важливе. Однак долати надмірну тривожність необхідно для того, щоб рухатись вперед. Головне – жити звичайним своїм життям наскільки це можливо. Не полишати звичних справ, щоб не втрачати контроль над ситуацією та пережити стрес. Так ми повертаємо собі відчуття контролю над ситуацією і тому трохи заспокоюємось. Наш мозок приймає сигнал про те, що ми живі, займаємось щоденними справами, і життя продовжується.. Варто пам’ятати, що причини для тривоги знайдуться завжди. Але спокій може бути в середині вас.

Ось список книг, в яких розповідається як справитися з тривожними станами. Це дозволить вам поринути в інший світ та відволіче від нагнітаючих думок. Всі вони є у нашій бібліотеці.

Книги:




Озерна Д. Бути окей : що важливо знати про психічне здоров’я / Д. Озерна. – Київ : Yakaboo Publishing, 2021. – 256 c. – (Оптимістично про здоров’я ; кн. 2).








Розенберг М. Ненасильницьке спілкування: мова життя / М. Розенберг ; [пер. з англ. О. І. Олійник]. – Харків : Ранок, 2020. – 256 с.






Рослінг Г. Фактологія = Factfulness : 10 хибних уявлень про світ, і чому все набагато краще, ніж ми думаємо / Г. Рослінг, У. Рослінг, А. Рослінг-Рьоннлюнд ; пер. з англ. І. Ємельянова. – Київ : Наш Формат, 2019. – 320 с. – ISBN 978-617-7692-58-4.







Мартін Л. Книга настроїв. Як я приборкала негативні емоції та повернула собі радість = The book of moods / Л. Мартін ; пер. з англ. А. Крупка. – Київ : Yakaboo Publishing, 2021. – 256 с.








Корб А. У пастці депресії : як подолати тривожність і радіти життю / А. Корб ; пер. з англ. А. Марховська. – Київ : Наш Формат, 2019. – 216 с. – Назва ориг.: The Upward Spiral / A. Korb.







Бернс Д. Почувайся добре : нова терапія настрою / Д. Бернс ; [пер. з англ. Н. Третякової]. – Харків : Кн. клуб "Клуб сімейн. дозвілля", 2020. – 544 с.






Карнегі Д. Як подолати неспокій і почати жити : [пер. з англ.] / Д. Карнегі. – Київ : Компанія ОСМА, 2015. – 272 с. – ISBN 978-617-538-057-4.







Шторм Л. Як залишитися людиною під час війни: погляд психолога / Л. Шторм. – Луцьк : Вежа-Друк, 2022. – 64 с.






А які книги можете порекомендувати ви?



57 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page