top of page
Пошук
  • Фото автораВолинська ОЮБ

Як розвинути творчі здібності в дитини: експрес-конспект для батьків

Щоб стати ковалем потрібно кувати! (фр. приказка)

Творчість – це вміння вирішувати складні завдання. Важливо якомога раніше відкрити і розвинути таланти, бо кожен період дає свої умови для розвитку творчості.

Основна роль у формуванні творчої діяльності припадає на освітній процес та сімейне виховання. Тому батькам варто знати, які фактори сприяють розвитку творчості у дітей, аби створити максимально плодотворні умови для розвитку цілісної інтелектуальної особистості в дитині.

Творчість має різні витоки: здібності, талант, геніальність, і, навіть, інтуїцію. Інтуїтивне рішення виникає на основі ретельних роздумів та накопиченого досвіду. Образне мислення – здатність викликати у підсвідомості із різноманіття спогадів якісь уривки і складати їх у твір. Нові образи на основі побаченого ще доповнюються фантазією. Фантазія ж присутня у всіх сферах науки. Які ж складові творчого процесу?

Емоції впливають на ефективність творчості. І цим людина відрізняється у своїй діяльності від робота. Творчий процес просувається завдяки почуттям. Пристрасть запалює ту іскру, яка дає можливість розгорітися великому полум’ю ідеї. Позитивні емоції – радість творчості, гордість за свою справу, почуття задоволення – супутники творчого прогресу та продуктивності творчості.

Вольовий акт – важлива складова творчих досягнень. Долання труднощів, стійкість поглядів, величезна працездатність – способи досягти успіху. Сила волі – показник геніальності. Лінь не сприяє натхнення. Все прекрасне потребує тривалих зусиль і зосередженості. Завжди варто прагнути більшого, адже можливості інтелекту необмежені. Творить той, хто трудиться, керує сам собою. Скільки б порад ви не приймали, просуває вас до мети лиш конкретний зроблений вами крок.

Словесний стимулятор: добре слово друга, мудре слово книги, порада батьків, товаришів, наставників – стимул діяти. Емоційність, пристрасність з одного боку і сила волі, вміння самоорганізовуватися – складові терпіння думати про одне і те ж саме, концентруватися на втіленні задуманого, відкидаючи відхилення думки.

Отже, володіти собою – вміння, якому потрібно вчитися і розвивати. Будь яку поразку перетворювати на перемогу. Брати урок, досвід, аналізувати вчинки і створювати для себе систему, яка б не допускала поразок. Бути режисером свого життя. Розвивати рефлекс , стремління долати перешкоди. Початок – проста і досяжна ціль – ранкова гімнастика щодня: нізащо не пропускати її. Так тренується сила волі. Розпущеність, невихованість, відсутність мотивів – причини слабовільності.

Потрібно розширяти коло інтересів, бо інтереси народжують цілі. Керувати своїм хотінням, перемикаючи увагу з одного заняття на інше. Так тренується вміння контролювати себе. Воно властиве тим, хто володіє емоційно-вольовим контролем, вміє заставляти себе працювати, концентрувати увагу та думки в конкретній справі. Дотримуватися зарання підготовленого плану, спрямовуючи дії спільно з законами внутрішньої моралі і не допускати дій, що не підпадають під ці закони.

Спостережливість – важлива риса: увага до дрібниць, вміння помічати те, чого інші не бачать, концентрувати увагу на головному предметі. Увага – головний елемент зосередження. Розв’язування головоломок і задач, ігри – розвивають фантазію, надають логічному мисленню пластичності. Вправи з цифрами на тренування зосередження уваги. Приділяти увагу деталям, намагатися побачене відтворювати з закритими очима, а потім знову розглядати об’єкти, зосереджуючись на тому, що пропустили чи не догледіли. Важливо не тільки уважно спостерігати, але й слухати. Вчитися уважно слухати, запам’ятовуючи деталі, зосереджуючись на словах співрозмовника, не даючи мозку перескакувати і відпадати від поставленої цілі слухати, що нам говорять.

Дитяча обдарованість не має меж. Накопичення спогадів – інтелектуальне багатство, адже пам’ять – основа, на якій творить мозок. Розбудити приховані здібності – під силу кожному. Згідно досліджень, пам’ять людини практично безмежна. Пам’ять буває образна (відчуттів: смак, запах, зображення краєвиду, теплота, холод, колючість, м’якість ), емоційна (почуття, переживання) та логічна (слова, думки). У кожної людини є переважаючий тип пам’яті. Основний принцип покращення пам’яті – повторення. А також створення асоціативного ряду.

Читати важливо так само, як робити фізичні вправи. Продуктивність творчої роботи прямо залежна від об’єму отриманої інформації. Читати швидко і поглинати знання одна з характеристик обдарованої особистості. Читати потрібно подумки, не озвучуючи текст навіть в голові. Надто повільне читання віддаляє від загального розуміння: доки прочитали одне – забули попереднє.

Вчіть мови: попри страх зробити помилку і малий запас слів намагатися висловити свою думку мовою, яку вивчаєте. Будьте допитливими, шукайте контакту з тим, хто може вам допомогти у вивченні мови. Слухайте музику, бо добре розвинений слух – помічник у вивченні іноземної мови. Основна увага – розмовна практика. Порада – читати іноземною, користуючись словником, легку белетристику. Ціль – накопичення слів, що зустрічаються у живих текстах і повторюються в них. Результат залежить від кількості прочитаного. Отже, займатися регулярно, краще щодня по кілька хвилин, ніж раз на тиждень по кілька годин. Також робити записи основного, застосовувати різні форми, вчити слова в контексті, побільше читати та вчити на пам'ять.

Вибрати справу – означає вибрати життя. Успадковані задатки приносять результати, якщо створити сприятливі умови для їх розвитку. Тільки улюблена робота по справжньому приносить щастя людині. Щоб дізнатися свої здібності потрібно застосувати їх. Також варто врахувати тип темпераменту при виборі діяльності, професії. в людині можна розвинути лише ті здібності, до яких у них є задатки. Тож ціль – стати майстром своєї справи, а не обирати престиж. І пам’ятайте, що «той, хто хоче, робить більше, ніж той, хто може» (Г. Мурей).


Бех І. Д. Виховання особистості / І. Д. Бех : [в 2-х кн. / Кн. 1.]. – К.: Либідь, 2003. – 280 с.












Роменець В. А. Психологія творчості: Навч. посібник. 3-тє вид. — К.: Либідь, 2004. — 288 с.







Кемерон Дж. Шлях митця : дух. дорога до примноження творчості / Д. Кемерон ; пер. з англ. Т. Савчинська. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2017. – 352 с. – ISBN 978-617-679-375-5.




. Перемикайся. Стань тим, ким хочеш бути/ Голдсміт Маршал, Марк Рейтер.2017. – 240 с.










64 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page